„Скрап“ удари перничани. Бандата на Бъзовски врътнала 300 милиона

При операция „Скрап“ е неутрализирана престъпна група, ръководена от перничани. Бандата с тартор 52-годишният Бойко Бъзовски се занимавала с пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери.
Служители на ГДБОП-МВР, ДАНС и НАП, под ръководството на Специализираната прокуратура, проведоха полицейска операция „Скрап“ на територията на градовете София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Свидетели на спецакцията станаха във вторник – 14 февруари жители на квартал „Изток“. Членове на бандата са изведени с белезници от жилищна кооперация в източната част на улица „Благой Гебрев“.
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петимата задържани в операция „Скрап“ – на бащата Бъзовски, синът Емил Бъзовски, на Емил Димитров, Явор Кръстев и Йоана Димитрова. Ще им бъде поискана най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Престъпната група се е занимавала с пране на пари и укриване на данъци, като само за една година щетите, нанесени на държавния бюджет, възлизат на около 30 млн. лева. Бойко Бъзовски е използвал чуждестранни фирми, част от които регистрирани в офшорни зони в САЩ и Великобритания, от които фиктивно са били изкупувани големи количества черни и цветни метали. Целта е била с фактурите от недействителните сделки да се осчетоводяват купените без документи от физически лица големи количества скрап и така да се избегне плащането на 10% дължим данък.
В проведената акция с кодово название „Скрап“ са участвали 129 служители от различните институции. Претърсени са 19 жилища и офиси в София и страната. Като веществени доказателства, органите на реда са иззели счетоводни документи, над 150 000 лева, златни бижута и монети, оптични носители на информация, фискални устройства, компютри. Иззети са и тефтери с водено в тях „черно счетоводство“.
Според събраните доказателства, престъпната група е действала от 2010 година на територията на София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик. За прикриване фиктивността на сделките, към фирмите „бушони“ са били превеждани суми, които веднага са били теглени „на каса“ и връщани на наредителите на плащанията. Процент от сумите оставал за ръководителя на групата Бойко Бъзовски. Общият оборот, реализиран от фиктивните български и чуждестранни дружества се изчислява на 300 милиона лева.
По неофициална информация, тарторът на групата Бъзовски е един от учредителите на отцепилата се през март 2004 година от НДСВ партия на Емил Кошлуков „Новото време“. През 2003-та е кандидат за общински съветник в София от НДСВ на неизбираемото 12-то място в листата. По време на кампанията организира почистване на ромския квартал „Факултета“.
От сайта на партията става ясно, че роденият през 1960-та Бъзовски-баща е бивш военен и е председател на УС на сдружение „Илинден – София“, което развива съвместна дейност с немската фондация „Помощ за България“. Сдружението е част и от проект „Изграждане на национална мрежа за взаимодействие с администрацията“, финансиран по ОПАК. Справка във фирмените регистри показва, че Бъзовски притежава еднолично фирмата „Поли Ем – Бойко Бъзовски“, която от 2001 г. се занимава с търговия на едро с отпадъци и скрап. Собственик е и на „Трансмет 90“ с капитал от 2 лева и с предмета на дейност почти всичко – от търговия, посредничество, комисионни, превози и импресарски услуги до лизинг, внос, износ и „всички други сделки и услуги, които не са забранени със закон“.
Синът Емил Бъзовски е 22-годишен, роден е през 1990 година. Според търговския регистър, младият мъж е бил едноличен собственик и управител на две фирми – „ЕМ експорт“ ЕООД и на „Булметал експорт“ ЕООД. През 2010 година синът продава и двете си фирми на ямболския бизнесмен Калоян Кънев и на перничанина Веселин Кременлиев.