Първо в Перник тръгна мобилен зъболекарски кабинет

Мобилен стоматологичен кабинет - Перник - ЕО ДентПървият мобилен зъболекарски кабинет в България тръгна от Перник. Инициативата е на пернишките стоматолози д-р Венета и Валентин Павлови и се реализира от дентална клиника „ЕО Дент“. Зъболекарският кабинет на колела бе осветен завчера, а вчера отиде при хората от земенското село Елов дол.
Идеята на тази услуга е да стигнем до труднодостъпните райони, до хората, които не могат по здравословни или финансови причини да дойдат в града и клиниката, каза д-р Венета Павлова.

 
Мобилен стоматологичен кабинет - Перник - ЕО Дент - д-р Венета Павлова и д-р Валентин Павлов

 

Изборът на стартовия ден за мобилния кабинет – 22 август не се случаен. С новото в стоматологичните услуги за страната, семейство Павлови отбелязва годишнината от сватбата си. Не е случайно избрана и първата дестинация – Земенско. Родът на д-р Павлов е от този край – от село Горна Врабча. В района от много време няма стоматологичен кабинет и зъболекари. Същата е ситуацията с още около 10 населени места в областта, които са труднодостъпни и на място липсват здравни кабинети. Голям проблем за хората от тези селища е и транспортът. Автобуси спират по два пъти в деня.

Миналата година „ЕО Дент“ реализира кампания за безплатна силанизация на първите постоянни зъби на деца. Срещнахме трудности, заради липсата на кабинети при посещенията на място в тези райони, за да стигне кампанията до децата от целия регион, отбеляза д-р Павлова. С обмислянето как да преодолеем този конкретен проблем дойде идеята за мобилния кабинет.
Кабинетът е оборудван с всичко необходимо – апаратура за стерилизация, със система за вода, има тоалетна и чакалня със сгъваеми столчета за пациентите. Освен стоматолог, в мобилния екип е включена и сестра. На този етап е необходимо осигуряване на електрозахранване на място, като предвиждаме и монтиране на собствен генератор, допълни д-р Павлов.

Местното население е информирано за графика на посещенията и интересът е голям. За реализиране на услугата има сключен договор и със здравната каса. Ще отидем и до домовете за възрастни хора и там, където има нуждаещи се от стоматологична помощ с увреждания. „ЕО Дент“ работи по програма за с деца с увреждания, при които също ще отидем, увериха Павлови.