10 награди за Сурва 2019 от Соколова

Областният управител награди с плакети за цялостно представяне общо десет групи участвали във фестивала “Сурва” Перник

На официално събитие в Двореца на културата тази вечер връчиха наградите на призьорите от XXVIII-я Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019“.
Плакети на сурвакарски и кукерски групи раздаде и областният управител Ирена Соколова.
Десет населени места бяха отличени от губернатора за цялостно представяне и атрактивност: с. Ярджиловци, с. Люлин, с. Ноевци, с. Банище, с. Пещера, с. Беренде, с. Ковачевци, с. Прибой, с. Войнягово (обл. Пловдив) и с. Лесичово (обл. Пазарджик).
Соколова благодари на всички участници станали част от “Сурва” – най-зрелищното събитие на Балканите, които направиха разпознаваемо името на Перник и областта в българското, но и в чуждестранното медийно пространство.
Областният управител припомни, че фестивалът е това, което е, благодарение на големия принос на една личност, която вече не е сред нас – Йордан Николов, наричан бащата на фестивала. През 1965 г., като методист към Окръжния съвет за култура в Перник, именно той предлага да бъде създаден „национален фестивал в който да бъдат представени маскарадни групи от всички етнографски области на България”.
На финала на церемонията по награждаването на отличените от ХХVIII -я Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва” ‘2019 г., най-високото отличие “Златна маска” получиха селата Кралев дол (категория “сурвакари”) и с. Долно Езерово (категория “кукери”).