Обучиха мишки да откриват терористи

Снимка: bioexplorers.comИзраелската компания BioExplorers е разработила система за откриване на взривни вещества и наркотици. Като детектори учените решили да използват мишки, пише вестник The Daily Mail с връзка с публикация в „Ню сайънтист“.

Системата може да има всякакъв външен вид. Вътре има три камери, във всяка от които са разположени по осем мишки. Всяко помещение работи по четири часа. Затова външният въздух се всмуква в камерите поотделно. Това дава възможност на гризачите от другите две отделения по осем часа да спят и да играят, преди да се превърнат отново в „скенер“.

Щом мишките усетят миризмата на експлозиви или наркотици, те бягат в съседния отсек, в резултат на което се задейства алармен сензор. За да се изключат случайни сигнали, за задействането му са необходими най-малко две избягали мишки.

Според главният разработчик на системата Еран Лумброзо, мишките лесно се научават да се страхуват от специфични миризми толкова силно, колкото и от котките. Обучението на мишките към една миризма продължава 10 дни, следващите аромати те разучават за по-кратък срок.

Комплексът вече е преминал успешно теста в един от търговските центрове в Тел Авив. Мишките са успели да надушат 22-та души, специално снабдени с фалшиви експлозиви. /Градски вести

В момента BioExplorers търси партньор за пълното завършване на проекта. Видео презентация на компанията можете да видите тук: