Ще приспиват рака

Ще приспиват раковите клеткиИзследователи от Университета на Нотингам във Великобритания, са изобретили нова технология за лечение на рак, основан на принципа на деактивация на раковите образувания.

В момента представата за развитието на онкологичните заболявания се базира на предположението, че има гени, една от чиито функции е да потиска растежа на злокачествените клетки.

Тези гени са наречени супресори на туморния растеж. Именно техните дефекти водят до прогресия на развитието на тумори. Принципът работи наопаки: ако се възстанови нормалната работа на супресорите, туморния растеж се забавя значително. Екипът от учени под ръководството на д-р Синтия Алергучи и д-р Андрю Джонсън е убеден, че е открил начин, позволяващ да се превръщат раковите клетки в доброкачествени, спирайки разпространението им в организма. Прилагането на тази технология не намалява размера на тумора, не го унищожава, но потиска активността и растежа. Това означава, че с помощта на новата технология туморът може да бъде „приспан“.

Учените се позовават на принципа на възникването на раковите клетки. Първоначално клетъчното деление се контролира от определени гени. Това са гени, които убиват или възстановяват чуждите и увредените клетки. Ако този механизъм не се осъществи, и гените-супресори по някаква причина изключат, се появява раков тумор.

Методът на британските учени се базира на рестартирането на самите тези природни гени, които са предназначени да потискат растежа на тумор, но не са се задействали, защото са блокирани от заболяването. Изучаването на тази методика при лабораторни животни било успешно, което насърчило учените.

Новата технология включва използването на протеини от малките земноводни саламандри. По-рано проведено изследване показва, че техните протеини са в състояние да активират и деактивират човешките гени. Когато протеините се добавяли към клетки на рак на гърдата, настъпвало рестартиране на гените, потискащи рака. Този факт много изненадал експертите. Тестовете с животни също били успешни: при мишки, на които били инжектирани протеини, ракът бил спрян.

Сега учените се опитват да определят кои точно протеини на саламандрите помагат в борбата срещу рака. На тяхна основа ще бъде създадена ваксина. В момента се водят преговори с една от най-големите фармацевтични компании за разработване на ваксина за хората. Ако разработката получи широко разпространение, тя значително ще удължи живота на онкологично болните. /Градски вести