Кърлеж зарази тийнейджър

болницаКърлеж зарази тийнейджър. 15- годишно момче от Перник се разболяло от лаймска борелиоза след като било ухапано от акар. Болестта е диагностицирана през периода от 11 до 17 ноември, а тийнейджърът е настанен за лечение в инфекциозно отделение на МБАЛ „Рахила Ангелова”, съобщиха от РЗИ.

След като в продължение на година, стотици перничани, в преобладаващата им част деца прекараха варицела, шарката се измести към Радомир. Там през изминалата седмица са регистрирани 11 случая на варицела, като болните са деца на възраст от 3 до 12 години.

Други четири деца- от общините Перник и Радомир, пък са със скарлатина. Малчуганите са във възрастовата граница между 5 и 9 години. От инспекцията съобщават, че са предприети противоепидемични мерки спрямо контактните лица в огнищата.

През отчетния период е регистриран и случай на ентероколит, като пациентът е момче на 7 годинки.

Засега грипът е много далеч от региона. Заболяемостта е 40.84 на 10 000 души население, което е в границите на нормата.

Няма регистрирани епидемични взривове и взривове на вътреболнични инфекции на територия на Перник и областта, сочи седмичната справка на инспекцията.

През седмицата, служителите на РЗИ са извършили 85 проверки. 75 от тях са по спазване на противоепидемичен режим на работа и 10- по спазване на забраната за тютюнопушене на закрити места.