Кърлежи заразиха двама с лаймска борелиоза

кърлежиРегистрираха два случая на лаймска борелиоза в Перник. Заболели са жена от Брезник и мъж от Перник. Диагнозата им е била поставена миналата седмица. Двамата са лекувани в пернишката Многопрофилна болница „Рахила Ангелова”, съобщиха от местната РЗИ.

Лаймската борелиоза се причинява от заразени кърлежи. Заболяванетото протича в няколко фази и може да причини увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система на човека. Лечението е антибиотично и в ранния стадий

на болестта подобренията при болните се постигат бързо. При напреднало заболяване обаче, някои от уврежданията могат да останат постоянни или да се възстановят много бавно, въпреки лечението.

Медиците предупреждават, че заради топлата зима, популацията на кърлежи тази година е висока, а влагата допълнително благоприятства развитието и разпространяването им. Очаква се пикът на ухапвания от кърлежи да бъде в края на май и в началото на юни. Пикът на лаймската борелиоза пък беше през 2009 година, когато се разболяха 30 души. Паразитите са опасни и лекарите не препоръчват да бъдат вадени в домашни условия.