До 20 000 лева глобата за фалшив сигнал на 112

телефонСурови санкции предвижда законът за фалшив сигнал на 112. Глобите варират от 300 до 20 000 лева, като в случаите при които е мобилизиран и изпратен спасителен екип наказанието е особено сурово. При повторно нарушение санкцията се удвоява.

Един от най- фрапантните случаи на фалшиви сигнали в Перник е от преди две години. Тогава перничанин направи тренировка на линейките посред нощ. Скучаещият мъж извикал по спешност реанимационен екип, за да провери, колко време е необходимо на медиците, за да отидат на място. Серги Асенов позвънил в 1.05ч. на 22 октомври на телефон 112 с оплаквания за инсулт. Мъжът съобщил, че вече има два прекарани инсулта, в момента му е много зле и лежи на пода. Към посочения адрес на ул. „Рашо Димитров“, спешно потеглил реанимационен екип. Когато медиците отишли на място, се оказало, че вместо къща там има панелен блок. Тъй като никой не чакал линейката, диспечерката направила обратна връзка. Тогава Серги заявил, че всъщност си е провел експеримент за колко време ще дойде спешната помощ и добавил, че желае да заплати тренировката на медиците.

Сред подателите на фалшиви сигнали има и деца. В тези случаи глобите плащат родителите. Децата най- често подават сигнали за бомби в училище, на които от 112 са длъжни да реагират. С влизането в действие на спешния номер обаче има спад на фалшивите повиквания. Системата локализира мястото, откъдето идва позвъняването и не е трудно подателят на сигнала да бъде идентифициран.