С природните си забележителности Пернишко има реален шанс за световна слава

До 30 юни 2015 тече международният фотоконкурс „Уики обича Земята“

природаУикипедия кани всички любители на природата, да се включат в конкурса „Уики обича Земята — България 2015“ със свои авторски снимки под свободен лиценз. Това е публичен фотоконкурс за природните богатства по света, организиран от сдруженията на Уикимедия. Организира се самостоятелно във всяка страна, с идеята да се събере пълен списък на природните обекти по света в Уикипедия, които да дадат една уникална представа за природните красоти от всяко кътче на Земята. Като представителни за пернишкия край са указани природният парк Витоша и резерватът Острица.

Заради огромния интерес, е решено да се удължи първоначалния срок с още един месец. В 19 от 26 страни съревнованието вече е приключило, но България е в кръга на продължаващите участието си държави. Засега с най-много снимки са се представили Украйна, Германия и Бразилия. Първият българин публикува снимките си едва преди 4 дни – те отразяват уникалната красота на Пирин. Един ден след нас се включи още и Сърбия.
Повече информация за проекта може да бъде открита на уебстраницата на международния конкурс: www.wikilovesearth.org.
Там са отразени и включилите се в съревнованието фотоси, както и статистика за участващите страни, участници и фотографии.
Най-любопитните факти:
От 1 до 31 май (когато е приключило състезанието за 19 от страните), са били публикувани 97 342 бр. снимки.
Най-голям брой снимки, качени от един участник, имат трима македонци: Дарко Николовски – 1692, Николина Христовска – 1615 и Расо мк – 1429 бр.
Бразилия и Пакистан бележат най-голям ръст на новорегистрирани участници: Бразилия – 1853, Пакистан – 1342 бр.
Сирийците са поднесли най-голямата изненада – макар че страната още участва в конкурса, 41% от качените снимки вече са включени като илюстрации към статии в Уикипедия!
Но състезанието още тече и всички тези резултати могат да се променят от страните, които продължават. Ред е на България отново да покаже на света богатството на природата си и да се надяваме, че Пернишко ще направи тя да бъде в челните места на статистиките!
Тези, които приемат предизвикателството, първо трябва да си създадат акаунт в Уикипедия, а после да прегледат списъка с обекти за заснемане. От него трябва да изберат защитения природен паметник или местност, която искат да снимат. Най-близките от тях за перничани са Витоша и Острица, но всеки може да предприеме екскурзия до по-далече, като съчетае полезното с приятното.
Ограничения за броя на снимките няма. Всеки може да направи колкото иска и колкото може хубави снимки на избраните защитени места. За препоръчване е те да бъдат качвани веднага в Общомедия, защото крайният срок е 30 юни. Резолюцията на фотографиите трябва да бъде най-малко 2 мегапиксела. Файловите имена могат да бъдат на кирилица и е задължително да са смислени и информативни, с цел по-лесното им откриване по ключови думи. Разрешено е ползването на Фотошоп. Снимките трябва да са авторски, но се публикуват под свободен лиценз. За пояснение – свободните лицензи позволяват творбите (в случая снимките) да бъдат използвани за всякакви, включително търговски, цели, да бъдат променяни и разпространявани, както в дословен, така и в модифициран вид. С прости думи, веднъж публикувани, те стават обществена собственост.
Журито ще номинира точно десет предложения за участие в международния етап на състезанието и ще вземе решение за победителите най-късно до 15 юли 2015 година.
С всички подробности по фотопредизвикателството, всеки може да се запознае на адрес:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Уикипедия:Уики_обича_Земята.