Лявото е ударило дъното

Георги Първанов„Лявото е ударило дъното“, Тези думи принадлежат на председателя на партия  АБВ Георги Първанов. Заключението дойде в момент, когато АБВ отчете  на пресконференция постигнатото на местните избори. Той покани всички леви формации, включително БСП, на „незабавен диалог във всякакви форми,

но без условия“. И няколко дни преди това Първанов отново пададе ръка на БСП, макар структурите на азбукарите по места да обявиха на балотажите подкрепа за кандидатите не на партията-майка, а на ГЕРБ, която пък с последните си изборни резултати решително прилича на БКП, но европейско.
Протегнатата десница към левите формации Първанов мотивира с резултатите на отминалите местни  избори, които , по думите му, са доказали, че са необходими „равностойни отношения в лявото, ако искаме да има успех“. В същото време той подчерта, че без левицата да се промени дълбоко, няма да има успех.

„Президентските избори чукат на вратата ни, това е необходимото, но не достатъчно условие да седнем да разговаряме за единна кандидатпрезидентска двойка догодина“, каза Първанов. Според него формацията е отворена към идеята за предварителен избор, който да мобилизира привържениците на левицата.

Георги Първанов определи като добро представянето на АБВ на местните избори, но заяви, че те отново са били триумф на технологиите, а „едни партии хвърлиха много пари“ и отново са били използвани лостовете на държавната машина. По думите му целта на АБВ на този вот е била да се създаде по-широка мрежа от участие в местната власт, а в битката за големите областни центрове формацията на този етап се е явила по-скоро символично.

Обявената от АБВ подкрепа за кандидатите на ГЕРБ на балотажите, в това число и в Перник, не се посрещна добре от самата БСП, но и от симпатизанти на левицата.

По думите на орг. Секретаря на БСП Станислав Владимиров АБВ се оказва паразитираща структура, която може да съществува единствено на гърба на друга партия.

„АБВ Перник направи огромна грешка подкрепяйки официално кандидата за кмет на ГЕРБ в балотажа. Единственото послание в случая трябваше да бъде клишето „гласувайте по съвест“. Което вярно не печели заместник – кметското място, но в дългосрочна перспектива дава по-добри шансове на партията.”, обяви на профила си във Фейсбук и напусналата БСП, но останала лява Галина Асенова.