Три жалби за касиране на вота за съветници

избори-гласуванеВ Перник искат повторно броене на бюлетините и заради грешки с отразяването на преференциите

Три са жалбите срещу решението на Общинската избирателна комисия в Перник за обявяване на резултатите за избор на общински съветници. От него са недоволни от БСП, както вече е известно, но чрез ОИК до Административния съд е постъпила аналогична жалба и от партия Български демократичен център ( БДЦ). Своя жалба срещу това решение е подал и Явор Любомиров Асенов,

кандидат за общински съветник от листата на местната коалиция „Реформатори и демократи за Перник”.

Манипулации в протоколите на Секционните избирателни комисии, разминаване в данните между оригинални протоколи и копията им, непрозрачност и като цяло опорочаване на вота са част от мотивите на трите политически сили, които оспорват резултатите и са недоволни от тях.

От БСП  посочиха и драстични разминавания в числата от избирателните списъци. Те обявиха, че броят на имащите право на глас е различен в списъците за избор на общински съветници, за избор на кмет на І тур и за избор на кмет на ІІ тур. Социалистите откриха и протоколи от различни СИК с еднакви фабрични номера. Освен това на застъпници на БСП бяха дадени копия от протоколи, които имат различен номер от сканирания и качен на електронната страница на ЦИК, което породи съмнения за подменени официални документи. Открити бяха и много примери на нанесени поправки в протоколите, без да има срещу тях задължителните подписи на членове на СИК, както и печат.

Многобройни са вече и сигналите на граждани, които пък при лична проверка не са открили преброена посочената от тях при гласуването преференция.

Политическите сили изразяват и мнение, че при работата на секционните избирателни комисии, голяма част от бюлетините неправилно са били отчитани като недействителни, а всъщност са отразявали правилно и недвусмислено вота на избирателя.  И в трите жалби се настоява  за повторно ръчно преброяване на бюлетините за избор на общински съветници.

Крайният срок за подаване на жалбите беше вторник, но все още не е известно кога те ще се разгледат в съда.