Деца от Перник за благословение при двама патриарси

ВартоломейВселенският патриарх Вартоломей и главата на Българската православна църква Неофит ще се срещнат с децата на загинали служители на МВР и ще ги благословят. За участие в тази среща са поканени и ученици от Основно училище „Иван Рилски” в Перник. Поканата е отправена  към тях от вестник „Стандарт”, който е медиен партньор на събитието. Те ще покажат на срещата направени от тях макети на Чудесата

на България и също ще получат благословение от двамата патриарси.

Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей пристига у нас на 7 ноември. Ден по-късно заедно с българския патриарх двамата ще се срещнат със сираците на МВР. По инициатива на столичния ежедневник  и с благословията на Светия синод това ще стане на Архангеловден. Двамата патриарси и децата ще се видят в грандхотел „София“, където ще бъдат и децата от Перник. Духовници коментират, че това е изключително символично, тъй като Архангел Михаил е покровител на полицаите и този ден е професионален празник на МВР. След събитието патриарсите ще участват в снимките на клип в покрепа на децата на загинали служители на МВР, който телевизиите по традиция ще пуснат.
Кампанията на МВР за подпомагане на децата на загинали служители от системата на МВР се провежда за  12-та поредна година, а пернишките деца участват в нея за втори път.
В понеделник Вселенският патриарх ще получи в БАН почетното научно звание доктор хонорис кауза. Програмата за посещението му предвижда и поклонническо посещение в Троянския манастир, където ще отслужи молитвено възпоминание при гроба на патриарх Максим. Вартоломей бе последно у нас през 2012 г. за погребението на дядо Максим.