Показват сурвакарски лик със Сталин и Димитров

лик със Сталин и Димитров-цялПо повод вписването на обичая Сурова, който е в основата на маскарадния фестивал Сурва в Перник, в представителния списък за световно културно наследство на ЮНЕСКО своя изложба ще открие днес и Институтът по етнология и фолклористика с етнографски музей (ИЕФЕМ) към БАН, съобщи на пресконференцията в министерството на културата неговият директор Петко Христов. Той е перничанин и е закърмен с грохота на бакърените звънци на сурвакарите.Екип на института е в основата на изготвянето на досието, с което обичаят е кандидатствал за световното признание.

Освен автентичните маски, които ще бъдат подредени в залата в Княжеския дворец в София, ще бъдат показани и снимки и рисунки на сурвакарски маски от 1945-1947 г. Върху някои от ликовете, както се наричат високите украшения, които сурвакарите носят над главите си, се виждат образите на

Сталин и Ленин, разкри етнологът Иглика Мишкова. Те са документирани от художничката Бинка Вазова в рисунки по време на теренно проучване в пернишкия край в годините на култа към личността. В ИЕФЕМ са открити и снимки на тези маски.

Изложбата ще бъде открита от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на 29 януари от 16 часа, а след това тя ще бъде в Перник, за да връчи лично сертификата за признанието на обичая от световната организация.

На откриването на изложбата ще присъстват и сурвакари от земенското село Пещера.

Официалното съобщение от сайта на ИЕФЕМ:изложба-ИЕФЕМ-маски

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
има удоволствието да Ви покани на откриването на

изложбата на новата година

„СУРОВА В ПЕРНИШКО“

По повод вписването на Народния празник Сурова, най-колоритния и емблематичен местен новогодишен български празник, в Представителния списък на Нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО!

Разказът за маскарада е стар колкото света. Пъстра приказка за раждането на реда от хаоса, преход от юношество към мъжка зрялост или празник на преличаването и усещане за върховен празник. В България маскарадната традиция е жива днес на много места.

Но в изложбата”Сурова в Пернишко” можем да прочетем разказ за народния празник Сурова, разказан с помощта на маските, костюмите и фотоси от различни години. И, за разлика от общоприетия музеен разказ, който представя единствено маскарада в миналото, в тази изложба акцентът е поставен върху маските, предоставени от самите общности – тези, които те днес ползват за своя най-голям празник – Сурова.

На 2 декември 2015 г., по време на заседанието на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, който провежда своята 10-та сесия в столицата на Намибия – Уиндхук, българската номинация „Народният празник Сурова/Сурва/ в Пернишко” бе вписана в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството. Номинацията бе подготвена през 2013 г. Автори на досието са учените към ИЕФЕМ при БАН – доц. д-р Ваня Матеева, д-р Иглика Мишкова, д-р Милена Любенова и Цветанка Манова от Регионалния исторически музей в Перник. Така след Бистришките баби, Нестинарството и традицията за тъкане на чипровски килими, нашата страна записа поредния елемент.

Народният празник Сурова в Пернишко се изпълнява по традиция всяка година на 13 и 14 януари – Нова година по стария календар. За местните общности днес Сурова е най-обичаният празник. Основното ядро на елемента е маскарадната обредност, чрез която поколения наред се осъществява позитивен преход от старата към новата година. Преките изпълнители на тази старинна и жива до днес новогодишна обредност са сурвакарските маскарадни групи, които през тези дни играят и обхождат селищата.

Изложбата е организирана от ИЕФЕМ – БАН и РИМ – Перник. Провежда се под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО,
с любезното съдействие на катедра „Рекламен дизайн“ – НХА.

Изложбата ще бъде открита от генералния директор на ЮНЕСКО

 госпожа Ирина Бокова.

Откриване – 29.01, петък, 16 часа
в залите на Националния етнографски музей при БАН
в Княжеския дворец на пл.“Александър I“ №1.

Заглавната снимка е предоставена от ИЕФЕМ.