Детска задачка раздели интернет на три лагера

През последните седмици в интернет придоби огромна популярност с детски задачка за събиране и изваждане на ябълки, банани и кокосови орехи, съобщава Buzzfeed.

задача с плодове

Една от първите, които публикуваха изображението във Facebook, е Лиза Уолке (Lisa Woelke) от Канада. Постингът й придоби вирусна популярност и за три седмици набра 160 хиляди споделяния и 2.3 млн коментара. За много от потребители решението на задачата изглежда очевидно, а в същото време всички са получили различни отговори: някои пишат, че резултатът е 14, други – 15, трети – 16.

Проблемът е, че на изображението се показват различни количества плодове. В първите три равенства виждаме връзки от по четири банана, докато в последното връзката е от три банана. Броят на кокосовите „единици“ също се променя: в третото условие ни предлагат две половинки, а в четвъртото – само една.

Тъй като картинката е извадена от контекста, навярно е невъзможно да се намери правилното решение. Но ако се вземе предвид разликата в количеството на плодове в картинката, най-вероятно правилният отговор е 14. /Градски вести