Създадоха бръмбар-киборг и го научиха да тича

Специалисти от Сингапур за първи път създадоха живо насекомо, чието движение може да бъде управлявано, съобщи списание Journal of the Royal Society Interface.

бръмбар-киборг-2Изследователи от Нанянския технологичен университет поставили бионични елементи на жив бръмбар. За експериментите учените са използвали бръмбарите Mecynorrhina torquata, които могат да достигат до 85 мм дължина.

Към мускулите прикрепили осем чифта електроди, които отговарят за сгъването и вдигането на двата предни крака. Оказало се, че всяка походка изисква своя собствена процедура за стимулиране на различни мускули и управлението им било поето от микроконтролер.

бръмбар-киборг-3В резултат екипът от учени успял да създаде хибрид между робот и насекомо. Скоро изледователите вече можели да настройват дължината на стъпката на бръмбара, скоростта на движение и вида на походката (например, галоп).

Тази технология дава широко поле за по-нататъшни изследвания в областта на физическите предели на мускулите или за сравнение на ефективността на различните видове походки. Освен това, в бъдеще захранването на електродите ще може да бъде регулирано от тялото, което ще позволи създаването на автономна система. /Градски вести