Намерени в червата бактерии манипулират човешкия мозък

В човешките черва са открити за първи път бактерии, за чието оцеляване са необходими отделяни от мозъка химически вещества. Това съобщава научното списание New Scientist.

Филип Стрендуиц (Philip Strandwitz) и колегите му от Североизточния университет (Бостън) са установили, че наскоро откритият вид чревна бактерия KLE1738 расте и се размножава, само ако нейните молекули се хранят с ГАМК (GABA) – гама-аминомаслена киселина, най-важният инхибиторен невротрансмитер в централната нервна система на човека и другите бозайници.

ГАМК потиска сигналите на нервните клетки, което премахва възбудата и има успокояващ ефект. Необичайно ниските нива на ГАМК в организма се свързват с депресия и афективни разстройства. Следователно, налице е първото доказателство, че чревната флора може да влияе на мозъка и настроението на човека.

През 2011 г. друг изследователски екип установи, че друг вид чревни бактерии (Lactobacillus rhamnosus) сериозно влияе на активността на ГАМК в мозъка на мишки (макар че не използва това вещество). Но Стрендуиц е забелязал, че при отстраняване на блуждаещия нерв, този ефект изчезва. Сега биологът се опитва да открие други чревни микроби, които също консумират (или произвеждат) ГАМК – за да се използват тези знания за разработване на нови антидепресанти./Градски вести