Вековен дъб в Трънско стана „Дърво с корен“ за 2016-а

Дъбът от село Насалевци, Трънско, е българското „Дърво с корен“ за 2016 година.

То ще се включи и в конкурса за Европейското дърво. Преди две години Старият бряст в Сливен спечели европейската класация. „Откриватели“ на дървото са Петко Янков и Людмила Гюрова. Отново те го номинират за наградата.

Дъбът е на 638 години, когато съм го номинирал, съм допуснал малка грешка – направил съм го по-млад, разказа Петко Янков в предаването „Нещо повече“ по БНР, описвайки дъба: така: Той е величествен, изключително красив и е гордостта на селото.

В нашия край има интересна флора и фауна и като цяло хората се грижат за нещата, които са от едно време, сподели Людмила Гюрова. Като антипод на разказа на Хайтов „Дърво без корен“ трънчани са хора с корен и почитат своите традиции. Победата на това дърво се дължи най-вече на фейсбук групите „Аз съм Трънчанче“ и „Трън и Трънско“.

Дървото се намира до красивата реставрирана църква „Рождество Богородично“, а короната му е много хармонична и наподобява короната на орех, обясни още Людмила Гюрова.

Наоколо се намират още няколко дъба, като двата най-големи са на повече от 600 години, а останалите са по-малки.

Във Фейсбук Людмила Гюрова сподели за намерение да направят празник в чест на победата на вековното дърво:

Ичера орати със Сашо Гюров. Човекът рече, че отвори меяну „Гергану” да отпразнуемо за дубът. Това че стане или краят на януари, или началото на февруари. Меяната не е отварана, но имало масе и пейке. Че направимо фейсбук събитие и кой сака да дойде, да се отбележи. Че си сберемо помеджи нас дребну суму/примерно по 8 лв.или по 10 лв./, за да си напозаруемо еденье и пиенье и че наредимо по масете. От мене лично че има допълнителна почерпка:пръженица ли че е, крем-карамел у тикву ли че е-че видимо. От Пенко жива музика(една много арна певица на народне и сръбске песне), а Niky Nik рече, че и он че даде що е обещал.