Самодейци от Кладница представиха традицията на Бъдни вечер

Истинска Бъдни вечер пресъздадоха в пернишкото село Кладница местните самодейци от НЧ “Пробуда-1937 г. “, съвместно с учениците от ОУ “Св. Климент Охридски”. Ритуалът започна в една от старите кошари в селото.

Най-възрастният стопанин влезе при животните с кръгъл хляб , свещ, въглен и тамян и отправи наричания за здраве и берекет. След това беше запален огън, който прескачаха децата, за да изгонят злите духове, преди това обаче се сложи слама на всяко дърво за плодородие.

Докато мъжете изпълняваха обреди за защита на дома, жените, като свързани с плодородието бяха приготвили празничната вечеря.

„Най-важно е замесването на обредните хлябове, което започва още от рано сутринта. От подготовката на хлябовете се изключват само момите за женене, за да не отнесат със себе си плодородието, ако напуснат дома”, разказаха жените от Кладница.

След обреда в кошарата, традицията пренесе самодейците в уютен, топъл и подреден в старинен стил дом. Обстановката върна назад във времето, а облечените деца и възрастни хора в носии допълваха автентичността.

И както традицията повелява, малките деца се търкаляха в слама, а след това тя беше разпръсната и на нея беше наредена богата празнична трапеза, а всичките ястия бяха постни. На нея имаше питка, баница, сърми, боб, чесън, тиква, ошав, орехи, мед. Тя беше отрупана с всичко, което се произвежда в домакинството. Беше разчупена и питата с късметите, в която бе скрита и паричка.

„Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът”, споделиха сръчните жени с усмивка и не скриха колко са щастливи да участват в подготовката на празника.

Ритуалът в Кладница е доказателство, че традицията се спазва и ще се предава на младото поколение.