Соколова на изложба в Буенос Айрес

Соколова-Буенос Айрес (1)Преди да стигнат до българската база на остров Ливингстън в Антарктида в понеделник, българските атлантици направиха малка спирка в Буенос Айрес.

На личната си страница във Фейсбук депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова, която е част от третата за този сезон група, сподели,

че е била специален гост на откриването на изложбата „Непознатата южна земя“ в аржентинската столица, организирана от българския Антарктически институт и професор Пимпирев с подкрепата на аржентинската Антарктическа програма и Съюза по архитектура в Аржентина.

С експозицията България и Аржентина отбелязват 25-та годишнина от подписването на Мадридския протокол за опазването на околната среда в Антарктика.

Соколова-Буенос Айрес (4)Изложбата проследява историята на картографията на Антарктида от XV век до днес, като координаторката на проекта Гергана Лаптева е успяла да подбере най-интересните 30 карти. Първата е направена 1513 г. от пътешественици и изследователи, които в по-голяма степен са си представяли как изглежда Антарктида, отколкото да имат научни способи за изследване и описване. Последната е направена през 2014 година. Голяма гордост е, че в изложбата достойно място имат и четири български карти, топографски, геоложки и карта на наименованията на обекти в Антарктида, разказва Соколова.

Заедно с посланик Андрей Техов, тя е имала среща с представители на българската диаспора и е разговаряла за начина на живот, проблемите и предизвикателствата пред нашите сънародници на Южноамериканския континент. Най-голямото желание на българите в Буенос Айрес е да имат български храм и културен център, като място за срещи по между им, за обучения и за по-пряка връзка с България, сподели депутатката.
Представители на диаспората са връчили официално плакет от Асоциацията на българите в Аржентина на професор Пимпирев, като водач на 25-тата българска антарктическа експедиция с пожелание за успех и добри резултати по време на мисията на ледения континент.

От най-южния град на планетата – Ушуайа групата ще продължи до о-в Ливингстън с испанския изследователски кораб Есперидес.