Airbus ще покаже летяща кола до края на 2017

Аерокосмическата корпорация Airbus Group планира изпитанията на „летяща кола“ към края на 2017 година. Това съобщи Ройтерс.

„Преди сто години градският транспорт премина под земята. Сега имаме технологичните средства, за да се издигнем над земята“- каза генералният директор на Airbus Tom Enders (Том Ендерс) в своята реч на конференцията за цифрови технологии DLD в Мюнхен.

Той също така заяви, че се надява да покаже до края на годината демонстративен прототип на летящо транспортно средство за един човек. Според топ мениджъра, сега специалистите на компанията са във фазата на експериментиране и се отнасят към тази област много сериозно.

Над „летящия автомобил“ работи подразделение на компанията, наречено Urban Air Mobility – „Градско въздушно движение“. Неговата цел е да разработи летателни апарати, които пътниците ще могат да поръчват чрез смартфони, както в съществуващите схеми на каршеринга.

Ендърс съобщи, че Airbus, като най-големият производител на търговски хеликоптери в света, иска да инвестира в нови технологии за автономно шофиране и изкуствен интелект, за да обяви в бъдеще настъпването на ерата на летящите коли./Градски вести