Кандидатката за „Мис Вселена“ с костюм като кукер

Представянето на българската участничка на конкурса „Мис Вселена“ Виолина Анчева съвпадна с пернишкия маскарад Сурва. И в духа на колорита и традицията в един от кръговете на конкурса Анчева се яви в нетрадиционния костюм с кукерски чанове. Дизайнерът на тоалета бил студент от Националната художествена академия.

Обичайно в частта от конкурса, в която всяка претендентка се появява в традиционен за страната ѝ костюм, българските представителки са излизали облечени в народна носия. Вероятно заради оригиналността на облеклото на българката претендентка във Фейсбук се появиха много критики. Обвиниха я, че е облечена като от секс шоп.

„Разочарована съм, че това се случва от мои сънародници и то в момент, в който се опитвам да представя българските традиции по един по-модерен и различен начин. Не определям костюма като носещ сексуално послание. Аз лично виждам кукери“, каза Анчева пред bTV.

В защита на Виолина Анчева се обяви организаторката на „Мис Вселена” – България Магдалина Вълчанова.

„Опитваме се да популяризираме българските празници, традиции по модерен начин. „Модните критици“ във Фейсбук нека първо се информират как се представят другите участнички в конкурса „Мис Вселена“ преди да хвърлят поредната доза злоба по всичко родно и българско. Нека и журналистите, поне тези които са професионалисти, проучат как техни колеги в чужбина популяризират националните си ценности. Нашите плют по всичко българско, а когато то има успех в чужбина се гордеят. С какво право питам аз? Вие имате ли някакъв принос? Примера с Григор Димитров е показателен. Хвърляха кал по него, а сега се чудят как да го „изчеткат“ най-добре..

Разбира се след като стигна до полуфинал на Австралия Оупън. Посолството на Русия във Филипините изпраща всеки ден на Мис Русия цветя в хотела като жест на уважение. А какво получава нашата представителка Виолина Анчева? Злоба и букет от обиди.. И то само от българи. Пълен абсурд! То е ясно че отдавна се излагаме пред другите нации, но тая злоба край няма. Самоизяждаме се. Не се уважаваме ние като българи, а очакваме навън да ни уважават! Костюмът на Виолина е изготвен специално за нея от талантлив студент от Националната художествена академия и е вдъхновен от българския празник „Сирни Заговезни“. Без да го разбират този празник филипинците харесаха различния костюм. И не само те. Всички костюми минават предварително през одобрение на организаторите. Ако беше толкова „като сутиен от сексшоп“ нямаше да го допуснат за участие изобщо! Жалко за ограниченото мислене! Наистина жалко!“, написа тя.