Перник с книга за 180-годишнината от рождението на Апостола

Община Перник ще получи финансова подкрепа от Министерството на културата за издаването на ценна книга-албум, посветена на Апостола на свободата Васил Левски.

Левски книгаС тази инициатива, Перник става част от Националния инициативен комитет за отбелязване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Автор на книгата е художникът Александър Стефанов, отделил десетки години, за да събере в едно всичко, свързано с Апостола, оцелелите следи за него – писани, рисувани, изваяни в камък и бронз от признателни потомци.
Името на героя-мъченик, посветил се на идеала за свободна България, носят улици, площади и училища във всяко по-голямо селище на страната. Перник се нарежда сред градовете Ловеч, Карлово и София, които ще бъдат център на културни прояви, за да ни върнат към истините, запазили ни като народ и държава. За величавото ни минало ще бъде разказано и в музейни експозиции.

И въпреки, че Перник не е сред емблематичните градове, свързани с делото на Апостола, той ще се включи с поредица събития.

Тематичният труд на Александър Стефанов, обхванал 500 страници, отразява присъствието на Левски във всички форми на изкуството, включително в киното, телевизията, филателията, монети и медали с неговия образ.

Енциклопедичността на подобна творба е огромен принос за българския духовен живот и ще намери място във всяка една библиотека.

В Националния комитет за отбелязване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски участват министри, кметове, академици, професори, интелектуалци, духoвни лица и общественици.