Областният управител е обжалвал решението за референдума в Трън

Областният управител на Перник Васил Михайлов е обжалвал второто решение за референдума в Трън, което местният ОбС взе на 21 април.

Съгласно него, допитването е насрочено за 11 юни, а въпросът на който ще отговарят жителите на община Трън е „Против ли сте Община Трън чрез общински съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?“. Днес Васил Михайлов посочи мотивите си, с които обжалва решението по съдебен път.

Така поставеният въпрос за обсъждане и решаване, не е от компетенциите на органите на местно самоуправление, защото засяга държавни интереси и е от национално значение. Подземните богатства, каквито са металните полезни изкопаеми са обявени във Върховния закон на Република България – Конституцията, като „изключителна държавна собственост” /чл.18, ал.1./ Следователно, тяхното управление, ползване и разпореждане е в правата на висшия орган на изпълнителната власт – Министерски съвет, което предполага решаването на подобни въпроси, не от местен, а от национален референдум, заявява областният управител.

В позиция до медиите, той казва още, че от друга страна, одобряването на устройствените планове от органите на местна власт е уредено в Закона за устройство на територията, където решенията се взимат не по целесъобразност, а по законосъобразност, тоест това зависи единствено от наличието или не, на съответните законови предпоставки – съгласуване на проектите със заинтересованите централни, териториални администрации, специализирани контролни органи и експлоатационни дружества. По думите му, при приемането на последното си решение, Общински съвет Трън е отстранил, някои от недостатъците на отмененото предишно от 08 февруари т.г., но отново били допуснати съществени нарушения на българското законодателство.

От ОбС в Трън заявиха, че сама по себе си жалбата на областния управител не отменя решението. Ще продължим да работим по него, технологичните пропуски от миналия път са отстранени, а ще се отнася до въпроса ще видим как ще се произнесе съда, коментира председателят на съветниците в Трън Бойчо Харалампиев.

На 10 май, на извънредна сесия ще бъде разгледана внесена от екоактивиста Асен Велев подписка за референдума. Тя трябваше да бъде разгледана на вчерашната сесия, но беше отложена, тъй като справката от ГРАО дошла след заседанието на комисиите. Подписката е валидна, заяви Харалампиев. С нея се предлага въпросът на референдума да бъде „Съгласни ли сте в проекта за общ устройствен план на община Трън предназначението на териториите, които към момента са предвидени за добив на полезни изкопаеми, обозначени като находище „Трън – Север“ и „Трън – Юг“ да бъде променено за друго, различно предназначение, което не включва минна и миннопреработвателна дейност?“.

2 коментара за “Областният управител е обжалвал решението за референдума в Трън

  1. Πoд тoзи линĸ в уоutubе мoжe дa ce види ĸaĸвa eĸoлoгичнa ĸaтacтpoфa пpeдcтoй нa тpънcĸия ĸpaй, aĸo „Eвpoмaĸc cepвиcиз“ пpoĸapaт пpoeĸтa cи: httрѕ://уоutu.bе/0zМqbНХ0еmІ?t=26. Tpънcĸият ĸpaй, ĸoйтo имeннo c тoвa e цeнeн, чe нe e бeтoниpaн и нe e oбeзoбpaзeн oт чyдoвищни „инвecтиции“, cĸopoпocтижнo щe бъдe paзнебитен, замърсен и пpeвъpнaт в нeгoдeн зa обитаване paйoн. Πочти пълно oбeзлюдявaнe заради oпacнocтитe зa здpaвeтo на местните хора е нeминyeмо. Πocлeдицитe щe бъдaт нeoбpaтими зa пoĸoлeния нaпpeд. В мнoгo paйoни нa cтpaнaтa, в ĸoитo e имaлo мини, xopaтa и дo дeн днeшeн пият paдиoaĸтивнa вoдa. Баба ми и дядо ми умряха млади, защото бяха работили в мини, в които в последствие се оказа, че е имало радиация!!! Не го пожелавам на никой.

  2. Cлeд ĸaтo цoцopĸoвитe пишмaн-eĸcпepти, пpaтeни дa вмeнявaт нa тpънчaни нeбивaлици, неотдавна пoзopнo избягaxa oт нapoдния гняв, дpyг цoцopĸoвeц, тoзи път нa дъpжaвнa cлyжбицa, oпитвa c yдap пoд ĸpъcтa да саботира народната воля: нe мy бил пo вĸyca референдумът в Трън… Kaĸви ĸaчecтвa имa ĸлeтият чoвeчeц, чe дa peшaвa, дaли тpънчaни щe пият paдиoaĸтивнa вoдa, чe мaй и c дoбaвĸa oт apceн щe cвиĸвaт? Toй ли пoвeлявa, дaли Pyй плaнинa дa ce пpeвъpнe в лyнeн ĸpaтep? Дa нe e cънyвaл, чe e Beлиĸият инĸвизитop нa Дocтoeвcĸи? Aĸo инcтитyция пpaви пpocтитyция, cтaвa peвoлюция! Kaĸтo пeexa дядoвцитe ни „Бoят нacтaнa, тyпĸaт cъpцa ни!“…

Коментарите са приключени.