Синдикат „Защита“ иска спешна среща с шефовете на „Стомана Индъстри“ заради аварията

Национален синдикат „Защита” настоява за спешна среща с ръководството на „Стомана Индъстри” заради станалата днес тежка авария
на трета електропещ. Синдикалистите искат да получат информация за причините за инцидента и за това какви мерки и действия смята да предприеме ръководството за предотвратяване, намаляване и ограничаване на риска за живота и здравето на работещите.

Според председателя на синдикат „Защита” в дружеството Красимир Стоянов, едни от основните фактори за тежкия инцидент са неадекватно разпределение на човешкия ресурс и драстичния недостиг на квалифициран и обучен персонал на възлови места в производствения процес. Това, по думите му, водело до емоционално и физическо претоварване на пряко заетите в производствения процес, полагане на извънреден труд, напрежение и стрес на фона на непрекъснато повишаващите се изисквания за произвеждане на все повече продукция и неадекватна поддръжка на производствените мощности.

Според ръководството на металургичната фирма аварията вероятно е причинена от счупен воден панел. От навлизането на водата се е получила експлозия на капака на пещта. При инцидента са пострадали шлосерът Иван Стефанов и електропещарят Бойко Борисов. Двамата са откарани в Клиниката по изгаряния в Пирогов. По данни от фирмата, по-тежко пострадал е единият от работниците.