Започват проявите за „Видовден” в Брезник

Започват проявите, предшестващи граовския събор „Видовден”в Брезник. Празникът е сред най- тачените в общината. В миналото съборът на Видовден е бил най-големият в Граово. Той се е провеждал от незапомнени времена в местността Кална бара в землището на село Бабица – на място, наречено Стари Видовдън, маркирано с оброчен паметник и продължавал три дни. Срещу деня на събора жените и

девойките от Брезник и селата излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в чашките, образувани от листата на растението “Вида” и миели с него очите си, вярвайки в лечебната му сила.

Сега, съборът се прави в града, като празничните прояви започват с дни по- рано. Тази година те стартират от днес с турнир по волейбол в спортна зала „Чорни“. На 22 юни в Общинския исторически музей ще бъде открита изложба „Нашият Брезник – минало и настояще“, а официалното откриване на празника ще бъде на 23 юни вечерта с концерт на ансамбъл „Пирин“ . Кулминацията е в събота, когато празничните прояви ще продължат с футболна среща на ветерани, демонстрации по карате на шампионите на България от карате клуб „Никон“ и фолклорна програма на самодейците от читалищата на община Брезник и гостуващи самодейци, сред които състави от село Попинци, община Панагюрище и село Садина- гр. Попово, които ще представят обичая Еньовден. Вечерта пък от 20 часа за местните жители и гостите на Брезник ще пеят Кали и Джина Стоева. В неделя, в храм-паметник „Свети Георги“ ще бъде отслужена тържествена църковна литургия.

Видовден е двойно тачен от жителите на Брезник защото преди повече от 100 години на празника са били пренесени костите на 148 български войници, загинали по време на Сръбско-българската война в местността „Чуряк“ край Брезник. На същото място е издигнат паметник.

Един коментар за “Започват проявите за „Видовден” в Брезник

 1. Видовден е тачен също на много места из Европа като Сърбия, Македония, Хърватия, Словения, Чехия, Австрия, Германия, Италия, Франция на 15 юни.
  В католическите страни се свързва с почитта към свети Вит– родом от Сицилия мъченик загинал жестоко пазейки Христовата вяра. Съществуват из Европа и десетки градове носещи това име:
  St. Vit, St. Veit, St. Vid и други.
  Колкото се отнася до билката „Вида“– това е със сигурност– Видац, видова трева, очанка), лат. Euphrasia officinalis – която и до днес се използва в народната медицина за лечение на конюктивит и ечемик на окото.
  По мое мнение в старославонската култура Свети Вид не е някакъв пагански бог, а е точно Бог от библията– Свето–Вид– тоест този който вижда света безмерна.
  И когато дойде неговият ден– тогава ни очаква и възнаграждението за това което сме направили.

Коментарите са приключени.