Отбелязваме 180 години от рождението на Васил Левски

180-годишнината от рождението на Васил Левски ще отбележат перничани.

Рождената дата – 18 юли на Апостола на свободата ще бъде почетена от 11 часа с поднасяне на цветя пред паметника на националния ни герой в Перник.
Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски, е български национален герой. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

През 2007 г. чрез национално телевизионно допитване на БНТ е избран на първо място в списъка на най-великите българи за всички времена.
Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово, в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Родителите му имат пет деца – Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка.

По повод годишнината, в Перник бяха организирани литературни и художествени конкурси, изложби и други инициативи в почит към личността и делото и Апостола на свободата.