Година от пълнолуния

Пълнолунията винаги са предизвиквали атавистичен страх у човека. В поверията по-долу ще откриете препоръки и съвети за периода на тази особена лунна фаза през всеки месец от годината:
Пълнолуние през януари —

Вълче пълнолуние
Според поверията през тази нощ вълците вият от глад около индианските шатри. През януарското пълнолуние апетитът на хората се изостря — те хапват повече, пият повече и се веселят повече, за да запълнят зимната празнота.

Пълнолуние през февруари —

Снежно пълнолуние
През февруари по правило пада най-много сняг. Под лъчите на Снежната луна хората сънуват най-мечтаните места.

Пълнолуние през март —

Пълнолуние на червея
През пролетта почвата се размеква и червеите се появяват отново на повърхността… както и червеношийките, които се хранят с тях. През първото мартенско пълнолуние е трудно да устоиш на влечението към забранения плод.

Пълнолуние през април —

Розово пълнолуние
Това пълнолуние отбелязва момента, когато разцъфва розовият флокс — ранно пролетно цвете. Из въздуха витае надежда и затова Розовото пълнолуние е най-подходящият момент да поискаш ръката на любимата.

Пълнолуние през май —

Млечно пълнолуние
Заради обилната зеленина, с която се хранят, кравите и козите дават богато, гъсто мляко. Хората често смятат, че са най-привлекателни под сиянието на пълната Млечна луна.

Пълнолуние през юни —

Ягодово пълнолуние
Юни е месецът, през който ягодите зреят и ги берем. Ягодовото пълнолуние е най-подходящият момент да поискаш прошка. Сладостта е най-характерният белег на това време.

Пълнолуние през юли —

Еленово пълнолуние
По това време рогата на елените се сдобиват с нови разклонения. Под пълната юлска луна младите мъже доказват в сблъсъци силата на своя характер.
Пълнолуние през август —

Есетрово пълнолуние
Според индианците сьомгите в Големите езера и в езерото Чемплейн ставали най-лесна плячка за рибарите по време на августовското пълнолуние. То вдъхва безпокойство и тревога у хората.

Пълнолуние през септември —

Жътвено пълнолуние
Това пълнолуние е най-близо до есенното равноденствие и сиянието му позволява на фермерите да работят до късно през нощта, за да съберат последната реколта. Време за съзерцание. Тази луна често кара хората да се чувстват мрачни и потиснати.

Пълнолуние през октомври —

Ловно пълнолуние
Навремето след жътва, сред останалите без листа дървесни корони и сред голите поля, на ловците им било по-лесно да откриват дивеча. Ако зададеш на Ловната луна въпрос и я погледаш, ще ти стане ясно как да постъпиш.

Пълнолуние през ноември —

Боброва луна
По това време поставяли капани за бобри, преди водите да замръзнат, и кожите да стигнат за целия студен сезон. За някои Бобровата луна е последен шанс да довършат отдавна отлаганото, преди зимата да ги застигне.

Пълнолуние през декември —

Студено пълнолуние
Пълнолунието, вещаещо дълги, тъмни, студени нощи. Несъмнено най-предразполагащото към сън пълнолуние през годината.

Сара Адисън Алън — „Момичето, което преследваше луната“