Втори фестивал в Перник представя „Български ритми от близо и далеч“

Българи, живеещи извън пределите на страната, си дават втора емоционална среща в Перник на фолклорен фестивал.

И тази година той ще премине под мотото „Български ритми от близо и далеч“. В него ще се изявят талантливи певци и танцьори на празника на града – 19 октомври. Проявата, която е вече част от културния календар на общината, ще започне в 16 часа пред ОК ”Дворец на културата” с празнично хоро. Творческата инициатива е подкрепена от кмета Вяра Церовска. Тя се ражда след емоционално посещение на пернишка сурвакарска група в Одеса, където разбират, че макар и малцинства, българите зад граница пазят ревниво културното си наследство. Така се заражда необходимостта от подобен празник, който да покаже близостта във фолклора и същевременно неговото разнообразие.
Силно начало на фестивала ще поставят 116 души танцьори и музиканти от ансамбъл „Българче“ към Съюза на банатските българи от Винга – Румъния, Фолклорна танцова формация на Любен Григоров от Босилеград – Сърбия, бесарабските българи от Народен ансамбъл за български танци „Чушмелий“ и Ансамбъл за българска музика и песни „Криничанка“ от село Криничное, Болградски район – Одеска област, Украйна.
Специално участие в програмата ще вземат и две групи, вписани в представителната листа на България за „Живи човешки съкровища“. Това са Духовата музика „Дунавски ритми“ на село Антимово и Неделински двуглас от град Неделино, област Смолян.
В празника ще се включи и Духовият оркестър при ОК „Дворец на културата“, а на финала народният певец Илия Луков, съвместно с поетесата Надежда Захариева ще представят песните през вековете в новия им албум „Обичам те“. На 19 октомври гостите от чужбина ще се включат в празничното шествие за Деня на Перник с автентичните си носии.