Започват проявите за Духовния празник на Брезник

Започват проявите, посветени на Духовния празник на Брезник. С решение на местния Общински съвет от 2010 година за такъв официално е обявен 14 октомври- денят в който църквата почита Св. Петка.

Днес в 13.30 часа пред учениците в средно училище „Васил Левски“ ще бъде изнесена беседа на тема „Православието и милосърдието като начин на живот“, а утре в черквата „Св. Петка“ ще има църковни четения по Приписки от старите черковни книги и поклонение пред мощите на Света Петка, частица от които се съхранява в едноименния брезнишки храм.

Наситен със събития е четвъртък, когато местните жители и гостите на града ще могат да видят в Общинския исторически музей изложбата „Граовката – гиздава и пременена“, възстановка на автентична граовска сватба и представяне на земеделски и пчелни продукти и храни от Граовския край. В петък на брезничани ще гостува дупнишкият театър с постановката „Господин Ганьо Балкански“,  а по- късно същия ден -в 20.30 часа ще започне нощното бдение пред храма „Св. Петка“.

На самия Петковден в събота,  ще бъдат отслужени Света литургия и  водосвет, и ще бъде раздаден курбан за здраве. Организатори на проявите са Община Брезник, Църковното настоятелство в храма „Св. Петка“, Общинският исторически музей и местното читалище „Просвещение“.