„Волво“ с части от радомирски завод

AК „Електрик“ АД откри нов цех на стойност 6 милиона евро

Нов цех за покритие на метални части чрез електрофореза беше открит днес в завода AК „Електрик“ в Радомир, част от шведската AQ Group, инвестирала в новата мощност около 6 милиона евро. Компанията вече има сключен договор в цеха да се произведат детайли за автомобилите „Волво“ на стойност около 3,5 млн. лева.

Основната дейност на цеха е електрофореза – покритие на черни метали със специална формула и процес, които гарантират висока корозоустойчивост. Изделията са предназначени предимно за автомобилостроенето.

Успяхме да постигнем една мечта, с параметрите си производствената линия е уникална за България и Балканите, каза преди прерязването на лентата изпълнителният директор Емил Николов. За един час ще има напълно готови с покритие 340 кв. м. Николов подчерта, че това е стратегическа инвестиция за града и с нея се дава начало на автомобилостроенето в този район.
„Благодарение на АК „Електрик“ и AQ Group задълбочаваме икономическите отношения с Швеция. Предприятието се развива много устойчиво през последните години, следвайки най-модерните принципи за иновации“, каза в приветствието си зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той заяви, че правителството ще продължи да създава по-добър климат за бизнеса и няма да спре агресивната политика за намаляване на административната тежест. По думите проведено наскоро проучване посочвало, че много от шведските фирми смятали българските компании за добри партньори.
Областният управител на Перник Ирена Соколова съобщи, че фирмата е номинирана за инвеститор на годината и най-вероятно след няколко дни ще получи подобаващо признание на официалната церемония за това.

Приветствия  поднесоха Клас Мелгрен  – председател на борда на директорите на „AК Електрик“ в Радомир и на шведската AQ Group,  кметът на Радомир Пламен Алексиев, Данута Кучар от „Волво“. Лентата преряза  Мишел Харди – Директор Доставки от Волво.

На официалното откриване на цеха присъстваха още председателят на работодателската организация КРИБ-Перник Георги Милев и бизнесмени от региона.

В новият цех пряко ще са заети 20 човека, но непряко той ще дава работа на 200, а възможно е и на много повече. Той ще работи на непрекъснат цикъл на работа. Компанията има около 620 служители, а според последни данни средната работна заплата е 1570 лева.

 

Повече снимки – ТУК.