Една линейка обслужва 50 села

Само един медицински екип обслужва Трън и 50-те села в общината. За това алармира депутатът от БСП Станислав Владимиров в свой въпрос към здравния министър Кирил Ананиев.

„В цялата община има две линейки, те обаче се обслужват от един екип и реално работещата е една.

В Спешния център има лекари, които не са мобилни и при спешен случай не могат да закарат пациент до областната болница, която е на 50 км. Материалната база е остаряла“, твърди Владимиров.

Четири центъра за спешна помощ съществуват в Пернишка област, те се намират в общинските центрове Радомир, Трън, Земен и Брезник, всеки от които има сериозни проблеми, посочва Владимиров.

Спешният център в Земен нямал необходимите ресурси за диагностициране. Само една линейка обслужвала тази община и съседната Ковачевци. Ако екипът е с линейката, Спешният център оставал затворен. В него оставали само една сестра и диспечер, който приемал обаждания. Земен нямал и лабораторно обслужване.

След затварянето на болницата в Радомир единствена е останала само МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Перник. Освен жителите на най-голямата община тя обслужва още около 30 000 човека.
„Какви мерки ще предприемете за решаването на тези изключително тежки проблеми, за да бъде гарантирано адекватно здравно обслужване на жителите от областта“, е въпросът на Владимиров към министър Кирил Ананиев.