Крепостта на Кракра – тема на дискусия

Дискусия за миналото, настоящето и бъдещето на Пернишката средновековна крепост, наричана по името на най-известния й управител „Кракра“, ще се проведе на 14 март от 15 часа в конферентната зала на Двореца на културата.


В нея ще се включат преподаватели от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Сред тях са заместник-деканът доц. Георги Николов – специалист по средновековна българска история, проф. Тотко Стоянов – специалист по антична археология, гл.ас. Даниела Стоянова, специалист по археология, както и проф. Надя Манолова, специалист по българско възраждане и доц. Александър Николов – специалист по средновековна история, които са перничани.
В обсъждането ще участва и общинското ръководство, а специалисти от Регионалния исторически музей ще припомнят правени проучвания на старинната крепост на пернишкия болярин.
„В рамките на срещата ще разкажем за историята на тази крепост, какво се е случило през античността , средновековието и възраждането.Ще обсъдим и състоянието й в този вид, както и идеи, които ще я направят атрактивен обект, за да бъде полезна“, сподели доц. Георги Николов.
Пернишката крепост е в списъка на паметниците на културата с категория „национално значение“. Тук са разкрити 700 м крепостни стени и основи на 30 антични и средновековни сгради, две от седемте средновековни църкви са уникални. Най-ранната църква е от VI в. след Христа.