Откриват паметник на репресиран земеделец

Евтим Арсов
Евтим Арсов

Бюст – паметник на земеделския деец Евтим Арсов ще бъде открит в градинката до Регионалния исторически музей в Перник в събота в 11 часа, съобщават т инициативен комитет за изграждане на паметника.

В петък от 18 часа в Конферентната зала в Двореца на културата ще се състои вечер на Евтим Арсов.
В изложба ще бъдат показани документи от затворите, в които той е лежал, спомени ще разкажат репресирани от тоталитарния режим.

Евтим Арсов е роден на 20 октомври 1914 г. в земенското село Враня стена. След 9 септември 1944г. е бил организационен секретар на Земеделския младежки съюз. Преминал е през лагери и почти всички български затвори в страната. Той се е противопоставил на съществуването на само една младежка организация, защото според него демокрация може да има само при свободно съревнование на политическите формации.

На 4 февруари 1959 година е изтезаван и убит в Пазарджишкия затвор.

Памет за Евтим Арсов

Евтим Арсов зад земеделската идея с цената на живота

Паметникът е монтиран пред сградата на Регионалния исторически музей в Перник след решение на общинския съвет. Скулптурната творба е изработена от пернишкия художник Стефан Тодоров и е отляна от бронз преди повече от 10 години. Средства за изработването на паметника са дарявали земеделци и съидейници от три континента.