Отново обсъждат паметник на бялата емиграция в Перник

Обществено обсъждане за местоположението на Паметник на белоемигрантите в Перник ще се състои на 23 март от 10 часа в заседателна зала на Община Перник.


Целта на обсъждането е гражданите на общината и заинтересованите страни да изкажат своите мнения, да дадат предложения или изкажат становище по темата.

Белоемигрантите имат свой паметник в старите пернишки гробища. Монументът е открит на 28 септември 1930 г. След закриването на гробището той е забравен и занемарен. През годините е имало инициатива за възстановяването му от страна на помци на белоемигранти от чужбина.

През последната около една година по инициатива на Национално движение „Русофили“ беше организирана комисия от специалисти, които да проучват паметника и прилежащия му терен.
От Движението твърдят, че според заключението на тази комисия паметникът не може да се реставрира, а трябва да бъде изграден нов. Тяхното настояване е паметникът да се намира на урбанизирано място.

За формиране на правилно решение, което да съхрани историческата стойност на този културен символ и да е в интерес на гражданите и гостите на града, е необходимо
провеждане на обсъждане с обществеността за определяне на местоположението на Паметника на белоемигрантите в гр. Перник, уточняват от общината.