Соколова сади дървета във Витоша

По инициатива на областния управител на Перник Ирена Соколова и директорите на полицията и пожарната трите държавни администрации залесиха 20 дка площ. Поредната акция по засаждане на дървета в областта по повод „Седмицата на гората” се проведе край село Чуйпетлово във Витоша.

Общата инициатива на държавните структури обедини над 140 служители, които засадиха 7000 дръвчета явор, бял бук и бреза. Терените са избрани от Югозападно държавно предприятие. Иглостната растителност върху тях е санитарно изсечена в следствие на установено наличие на корояд.
„Зелената инициатива е традиционна, като всяка година залесяваме различни райони в областта. Всяко дърво е важно. Работим на терени, които принудително са изсечени, за да се опази биоразнообразието. Това е едно от поредните действия за ограничение на вредното влияние на корояда.“, коментира Соколоваи допълни, че участието на всеки един човек е значимо, не само конкретно в засаждането на нови дръвчета и създаването на нови гори, но и заради социалната отговорност. Превръщайки днешната работа в полезно и приятно занимание, допринасяме за опазването на въздуха, почвата и цялата екосистема, поясни тя.
Ръководителят на ЮЗДП Дамян Дамянов сподели професионалното си мнение за състоянието на гората и предложи нови действия по залесяване и грижа към гората.