Национален детски фолклорен конкурс„Дай, бабо, огънче!“

На 12 май 2018 в пернишкото село Мещица ще се проведе за десети път Национален детски фолклорен конкурс„Дай, бабо, огънче!“
В началото на третото хилядолетие носителите на фолклорната култура стават все по-малко. Само специална грижа би могла да спаси последните зрънца от това духовно богатство на българския народ.


Национален детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче! се провежда ежегодно през м. май на открита сцена на площада в село Мещица.
Организатори на изявата са НЧ „П.К.Яворов”1926 г. и Сдружение „ Дай,бабо, огънче!“.В него участват индивидуални изпълнители и групи за традиционен фолклор на възраст от 4 до 17 год
От сцената звучат песни, приказки, броилки, гатанки. Децата танцуват и представят обичани народни игри, обичай и драматизации на любими народни приказки.
Конкурсът е истински празник на българския дух и показа, че децата на България с радост поемат огънчето на традицията от своите баби.
Жури от специалисти в областта на фолклора оценява изпълненията. Всички участници получават грамоти за участие, а най-добре представилите се – дипломи, медали, плакети и специални награди.
Конкурсът е част от програмата за популяризиране на Европейското културно наследство, като за целта получихме разрешение от Министерството на културата, за ползване на логото на Европейската година на културното наследство 2018.
За участие в десетото юбилейно издание на конкурса са подали заявки близо 650 деца. Те са представители на детски градини, училища, читалища, сдружения и НПО от общини: Перник, Брезник, Плевен, Костинброд, Кюстенфил,Лом, Елин Пелин, Враца, Пазарджик, София област , гр. София. За първа година ще вземат участие и 25 деца от младежката група на Неа Тригля от Тригля Халкидики .
Поради засилен интерес към проявата, конкурсната програма тази година ше бъде във времето от 10.00 до 18.00 часа.