Ще има ли индустриална зона в Перник?

Общинският съвет в Перник даде съгласие за предприемане на действия относно развитие на индустриална зона на територията на кв. „Караманица“ в партньорство с „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.


Кметът на общината Вяра Церовска каза, че са водени предварителни разговори с министъра на икономиката Емил Караниколов, с кметовете на Бургас, Стара Загора, Горна Оряховица, Русе и Божурище, където има  работещи индустриални зони, с  директора  на „Национална компания индустриални зони“Антоанета Барес.

Пернишката индустриална зона е на площ 350 декара. Наличието в съседство на общински терени дава възможност да се разшири поне двойно. Намира се в близост до два европейски пътни коридора, в посока Атина и Адриатика, до автомагистрала „Люлин“, товарната жп гара „Разпревелителна“,  летище София.
С 1 млн. и 700 хил. лв., предоставени по програма „Фар“, бе изградена довеждащата инфраструктура за индустриалната зона. Условията, с които трябва да се съобразят инвеститорите, е да развиват екологично чисти и високотехнологични производства. Досега проявен интерес е имало от страна на корейски инвеститори, а зоната е промотирана и в Китай.
Предстои да бъде реализирано съдружие с индустриални зони в съотношение 50 на 50 процента. След това ще бъде изготвен проект, в който ще се разпредели площта, съобразно възможностите и очакванията на инвеститорите.

Кметът Церовска е цитирана да казва: „Ще влезем в съдружие с индустриални зони в съотношение 50 на 50 процента . След това ще бъде изготвен проект, в който ще се види как ще бъде разпределена територията, съответно възможностите и очакванията на хората, които трябва да дойдат тук, за да имат своя бизнес в Перник. Общината е едно изключително удобно и комуникативно място, магистрала „Люлин“ даде допълнителна възможност. Инфраструктурата дава предпоставка за   бърз транспорт до София, южната ни граница, Македония и  Сърбия. Ние се намираме на уникално място и възможностите трябва да бъдат използвани максимално. През 2020 година ще бъде приключена и реконструкцията на ж.п. линията София- Перник -Радомир. Тя ще бъде двойна, всичко което имаме като даденост трябва да бъде ангажирано ,за да може  Перник да се развива и да бъде по-привлекателно място за инвестиции и за развитие. “ Липсва уточнение дали община Перник ще подари част от терените на държавата и какви точно са ангажиментите на „Национална компания индустриални зони“.

От години територията на обособената доста отдавна индустриална зона в Караманица бива включвана за продажба  в общинската програма за разпореждане с общинска собственост и очакваният приход  в размер на милиони левове се харчи и  така се допринася за дефицита в общинския бюджет, но до сделка все още не се е стигало или поне публично не е известно.