Отбелязват 110 години на организирано социалистическо движение в Перник

БСП ще отбележи 110 години на организираното социалистическо движение в Перник и 136 години от рождението на Георги Димитров с чествания през целия месец юни, съобщават от местната централа на партията. Подготвят се   няколко събития   за  отбелязване на  двете годишнини.

Перник е „царство на необикновена мизерия, работническо безправие и безконечни произволи, извършвани над работниците”, казва  Георги Димитров като водач на стачките и протестите на пернишките рудничари в началото на XX век.

През 1906 г. в Перник пристигат членове на ръководството на БРСДП – Димитър Благоев, Георги Кирков, Тодор Луканов и др., за да участват в първата масова стачка на рудничарите. Същата година се учредява за първи път в България Рудничарска синдикална организация. Ръководството и активистите на синдикалния съюз стават учредители и на партийната организация в Перник.
На 15 юни 1908 г. 12- те апостоли, както ги наричат по-късно, полагат основите на организираното социалистическо движение в Перник – Стоян Стойков, Тошо Димитров, Миле Димитров, Темелко Ненков, Григор Ненков, Митко Соколов, Теофил Раденков, Георги Димов, Владимир Джигрев, Серафим Кокалов, Стойне Роглев и Васил Миленков, който е и първият избран секретар на организацията.

По повод  годишнината  от създаването на партията и от рождението на Георги Димитров  социалистите от Перник са подготвили програма. Първото събитие  беше представянето на книгата „Пред пепелището на нестаналото българско общество” на проф. Иво Христов с участието на известния български журналист и публицист Тома Томов, депутат от левицата.
Тази седмица предстои младежки флаш моб по случай 110 години социалистическо движение в Перник – младежите социалисти ще се съберат в неделя, 10 юни, от 17 ч. на паркинга при Община Перник. На 15 юни социалистите от областта ще почетат Георги Димитров в неговото родно място – Ковачевци.
В периода 18 – 24 юни също предстоят мероприятия: на 18 юни ще се проведе кръгла маса за социалистическото движение в Перник и България и за Георги Димитров в обществената и научната памет. В нея ще участват уважавани български историци като проф. Искра Баева, проф. Евгения Калинова, както и други изтъкнати членове на научната общност в България. В програмата за честванията е включено и посещение на известния журналист и бивш директор на БНТ Павел Писарев, който ще представи последната си книга.
Кулминацията на честванията ще бъде на 28 юни в театралния салон на Двореца на културата, където ще се съберат над 400 членове и симпатизанти на партията начело с председателката Корнелия Нинова.