Честваха св. Паисий в Кралев дол

Празникът на св. Паисий Хилендарски по църковния календар беше отбелязан при посветения на светията параклис в претендиращото за негово родно село Кралев дол.
На отслужения от о. Стоян молебен и водосвет присъстваха народният представител д-р Александър Александров, областният управител на Перник Ирена Соколова кметът на община Перник Вяра Церовска и нейните заместници, кметове на населени места. Сред гостите беше и писателят-журналист Цанко Живков, който повече от 30 години старателно събира доказателства, че Кралев дол е родно място на автора на „История Славянобългарска“, част от които се съдържат в самия текст на неговия труд.

Параклисът беше направен през 2015 г. в местността „Калужерец“, в близост до Паисовата кория и Паисовата чешма. Дълго време до към 60-те години на 20-ти век на Кръстовден селото е било център на национални чествания, посветени на просветителя Отец Паисий, утвърдени в календара на просветното министерство.

И тази година на празника кметът на Кралев дол Пламен Георгиев поздрави жителите и гостите на селото и изказа благодарност на хората и дарителите построили параклиса в чест на Паисий Хилендарски.

„Скъпи жители и приятели, за пореден път ще покажем откъде е един от големите българи – Паисий Хилендарски – от Кралев дол. Трябва да се повторя и трябва да се знае. Днес е един празник, в който за пореден път имаме възможност да почерпим от нашата история – гордост, самочувствие, достойнство. „И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат“, сподели кметът Вяра Церовска и по традиция направи дарение от книги на местното читалище.

По традиция на празника беше раздаден и курбан за здраве.