Българи и сърби заедно атакуват връх Руй

Българи и сърби от двете страни на границата ще атакуват връх Руй в събота. Традиционното международно туристическо изкачване на първенеца в Трънско е под мотото „Традиция за бъдеще“. Проявата е съвместна инициатива на туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и общинските администрации на Трън и Бабушница. Изкачването е ежегодно и се провежда за девети път.


Походът от българска страна за първи път ще се осъществи по три маршрута с начални изходни пунктове в селата Зелениград, Забел и Ломница.
Началото на похода и от трите пункта е в 10 часа. Община Трън ще подсигури автобус, който ще тръгне в 9 часа от центъра на града и ще превози желаещите до село Забел. На всеки от маршрутите ще има представители на Трънското туристическо дружество, които ще съдействат на туристите при необходимост. Престоят на върха ще бъде между 13 и 16 часа българско време, без пресичане на границата.
Тази година ще има ограничения за движението на моторни превозни средства към върха. С цел избягване на неудобството от съвместно изкачване на хора и автомобили, движението на джиповете ще бъде забранено от 10 до 13 часа. За реда на движението ще следят патрули на гранична полиция.
С осигурена от община Трън боб чорба туристите ще може да се подкрепят на хижа „Руй“.