Над 530 участници във „Витошки напеви“

Над 530 участници от страната и чужбина ще вземат участие в ХІ –то издание на Регионалния фолклорен събор „Витошки напеви“ в село Кладница, сподели кметът на населеното място Васил Мирчев и покани всички, които желаят да се насладят на българска народна музика и танци. Съборът ще продължи с 12 часова програма на 7 юли пред местното читалище. Той вече има своята история. Време, през което се радва на изяви и е създавал традиции.


Главната цел на проявата е поддържането на танцовото, музикалното, певческото и словесното изкуство за традиционен фолклор в селищата около планината Витоша и по поречието на реките“ Струма“ и „Места“. В програмата участват индивидуални изпълнители и групи за традиционен фолклор във всички възрасти. Всички изпълнители получават грамоти за участие, а най-добре представилите се ще получат дипломи, купи, плакети и медали.
Съборът има конкурсен характер, а жури от специалисти с председател доц. д-р Наталия Рашкова от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките /ИЕФЕМ при БАН/ и членове Цветанка Атанасова – етнолог и Милчо Георгиев – етнохоролог, ще оценяват изпълненията.
В Регионалния събор ще се включат участници от 4 области – Благоевград, Кюстендил, София и Перник, 15 общини – Невестино, Брезник, Радомир, Дупница, Столична, Елин Пелин, Сапарева баня, Сандански, Кюстендил, Благоевград, Невестино, Самоков, Земен, Костинброд, Перник, представители на народни читалища, музикални училища, клубове -общо 41 формации, много дуети, квартети и 63 индивидуални изпълнители. За първи път ще се включи и Фолклорен ансамбъл за народни песни и танци от град Скопие, Република Македония.
Съборът по традиция се организира от НЧ “Пробуда – 1937 г.”, кметство село Кладница и с подкрепата на Община Перник.