Три дни народен събор при Църногорския манастир

Първото издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ при манастира „Свети Безсребреници Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци ще се проведе на манастирските ливади в дните от 13 до 15 юли. Събитието има благословението на негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Програмата на събора е целодневна.
Именити фолклорни изпълнители и любителски състави от района и страната ще имат своите изяви на сцената на събора без това да е конкурс. Идеята е съборът да възроди духа на народното веселие, родовите срещи, празниците по селата, както са се случвали в миналото.


Като гост изпълнители ще се включат ансамбъл „Българе“ с голям концерт на 14 юли – събота вечер, квартет „Славей“, който ще участва с църковни песнопения и по време на богослуженията в манастирския храм в събота, когато обеден концерт ще има и ансамбъл „Родопа“ . Оркестър „Канарите“ ще весели посетителите с изпълненията в неделя на обяд – 15 юли.
Наред с музикалната програма ще има голям фермерски базар, където свои продукти ще предложат и манастири от страната и чужбина. Щандове ще имат майстори на художествени занаяти. Животновъди ще участват в изложение на местни породи животни.
Специална църковна програма ще предложи и светата обител, приела домакинството на събитието. Гостите на манастира ще могат да се упражнят в биенето на манастирските камбани, а ателие „Да славим Господа” ще предложи усвояването на сръчности, свързани с Църквата. Художници-приложници ще помогнат на всеки желаещ да си направи собственоръчно спомен от събора и манастира.
Началото е още в петък вечер – 13 юли, когато съборът ще бъде открит с молебен за здраве и благоденствие и водосвет, а след това в големия концерт на откритата сцена „Гласовете на Граово” ще участват обичаните граовски певци Павлина Горчева, Сорина Богомилова, Георги Гьолски и по-младите София Илиева, Ива Давидова, Румяна Попова.
Преди това, от 16 часа ще се състои колоквиум на тема „Развитие и бъдеще на културния и на поклонническия туризъм в област Перник“ с участието на министъра на културата Боил Банов и с подкрепата на Николина Ангелкова – министър на туризма. Събитието е част от програмата на събора и е по инициатива на областния управител на Перник Ирена Соколова – председател на Инициативния комитет за събора. Целта е да се представят в национален формат съкровищата на Граово. Модератор на форума ще бъде главният редактор на вестник „Стандарт“ Славка Бозукова. Поканени за участие са учени, писатели, областните управители от Югозападния регион, кметове на общини, специалисти, туроператори.
Официалното откриване ще стане точно в 12 часа в събота, когато земеделският министър Румен Порожанов и Ирена Соколова ще приветстват участниците и гостите. Очаква се да прозвучат и пастирски слова от името на Светейшия български патриарх Неофит. Музикалният поздрав за официалното откриване ще бъде от солистката на ансамбъл „Филип Кутев“ Сорина Богомилова, която е един от инициаторите за това събитие. С нея на сцената ще се качат и танцьорите от нейното родно село Дивотино, известни с майсторското си хоро.
В съботната вечер изява ще имат изпълнителите на автентични и авторски граовски песни Радка Алексова, Димитър Лукарски, Валерия Момчилова, Ана-Мария и сестрите близначки Ева и Ива Валентинови, чиито корени са от близкото до манастира село Ноевци. В неделя на обяд ще бъде изявата на ансамбъла с оркестър „Граовска младост“ към Двореца на културата в Перник.
Дълъг е списъкът и на утвърдени изпълнители на традиционен фолклор от читалищата в пернишко, а и от страната. Във фолклорната програма за заявили участие общо 807 изпълнители – 204 професионални и 603 любители. Те са от 6 области – Перник, Благоевград, Кюстендил, София, Плевен, Смолян и 15 общини – Перник, Брезник, Радомир, Земен, Ковачевци, Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Невестино, Столична, Самоков, Благоевград и др. Представляват народни читалища, музикални училища, клубове – общо 53 формации, 13 дуета, 3 квартета, 8 разказвачи и 30 индивидуални изпълнители.
Най-малките участници в програмата са Станислав и Гергана Костови –изпълнители на народни песни на 5 години от НЧ „Просвета- 1928” -с. Кондофрей, община Радомир.
Най-възрастната участничка е Василка Якимова на 92 години – разказвачка от Фолклорна група „Спасовица“ при НЧ „Спасовица – 2008″ – с. Николичевци, община Кюстендил.
Самодейци от читалището в град Земен ще пресъздадат възрожденско село от Граовския край и ще покажат как се месят погачи и баници и как се пекат на подница. Ще демонстрират и стария начин за правене на мътеница чрез „биене” на млякото в бучка, бутило, бутелькя, каквито имена в Граово има дървеният цилиндричен съд, в който се прави това. Баби ще покажат как се „чепка” вълна , как се преде и как се плете.
Земенчани ще демонстрират и традиционни народни занаяти, с които се изработват маски и ликове за обичая „Сурва“, сурвакарски костюми, плетива на една кука, с две игли и с пет игли, както се правят вълнените чорапи.
Във възрожденското граовско село ще има и старовремска сватба. Групите за традиционен фолклор от земенското село Пещера и от самоковското Алино ще покажат обичаите за женене за беневреци, забраждане на невеста, китене на бошча, игра с даровете, шарене на хорото.
Щанд ще има майсторът от Перник Камен Евтимов, който ще демонстрира на място средновековна техника за плетене на ризници и ще разказва за българското военно дело през средновековието, оръжията и тактиките от онова време. Той ще покаже и как е изглеждал средновековният войник, въоръжен с меч, брадва, ризница, бранници за ръцете, щит. Предлага се и снимка за спомен със старинните оръжия и облекла.
За публиката на събора със съдействието на организацията „Фото България” ще има конкурс за най-харесвана мъжка , женска и детска снимка в народни носии.
Свои щандове на събора ще имат и представители на Национално сдружение „Хайдути“, както и Пътуващото читалище“ на Ивайло Шопски.
Музеят в Брезник ще представи мобилните изложби „Уникални църкви и манастири от Брезнишко, Трънско, Пернишко и Радомирско“ и “Граовци в края на XIX и началото на XX век“.
Входът за събитието, на което ще бъдат представени фолклорът, традициите, талантите, занаятите и духът на Граово, е свободен.
След откриването ще бъдат раздадени 500 литра курбан от Обединени български животновъди и Църногорския манастир, край който е ставал голям панаир с пазарище още в началото на XVIII век.
Зад инициативата застанаха местното сдружение на работодателите КРИБ-Перник, областната администрация, бизнесмени, специалисти, общественици, фолклорни изпълнители. Съборът получи подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите, Българска православна църква, Общините Брезник, Трън, Перник, Земен, Радомир и Ковачевци.
Цялостната организация е възложена на фондация „Георги Енчев“.
Генерални спонсори на първото издание на събора са компанията „Асарел-Инвестмънт“, Общинска застрахователна компания, организацията „Обединени български животновъди“.
Организаторите са се погрижили да осигурят паркинг за 5 000 автомобила. Ще има и място за разпъване на собствени палатки. До мястото на събитието ще има и допълнителен обществен транспорт между Перник и село Гигинци. Манастирът се намира на 5 км от селото нагоре в планината. До него се стига по нов асфалтов път.