Владика служи вечерня в Перник

Архиерей ще оглави вечерното богослужение в Перник в навечерието на празника Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец. В  петък – 17 август от 18 часа  в храм „Св. Йоан Рилски“ ще започне архиерейска вечерна, оглавена от Билоградчишки епископ Поликарп, викарий на светата Софийска епархия.

Светата православна Църква е установила три дни в година за почит към преподобния Рилски Чудотворец.

На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят. 34 години след успението си св. Йоан се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века.

На 1 юли Църквата празнува връщането на мощите на св. Иоан Рилски от Търново в Рилската света обител. През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново. През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.

Св. Йоан Рилски се почита и на 19 октомври. На този ден Църквата празнува скромния отшелник от Рила, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител. Според едно от обясненията за този празник е нуждата Рулският Чудотворец да бъде почетен и в края на усърдния полски труд на хората. Предполага се, че св. Йоан Рилски е причислен към преподобните свети мъже на Църквата още през X век, след пренасянето на мощите му от Рила в Средец, където в негова чест е построена църквата „Свети Лука“. Специалистите обясняват, че няма друг монах с името Иван, нито светия стова име, затова е сигурно че при пострижението си Небесният закрилник на православните българи е приел името Йоан, но народното преклонение към светията е утвърдило и името св. Иван Рилски.

Вечернята е специално молитвено последование, което обичайно започва след залез слънце. Съдържа специални молитви и псалми и по съдържание изобразява накратко съдбините на света – сътворението, грехопадението на прародителите и изкуплението, като напомня времената от Стария завет до идването на Спасителя.