Градски вести Перник

Празнуваме Малка Богородица

Рождество на Пресвета Богородица (8 септември), е един от най-големите празници в православната Църква. Народът жго нарича Малка Богородица ( Голяма Богородица е Успение на Пресвета Богородица  и  се празнува на 15 август.) 

Божията промисъл дава на благословената двойка Иоаким и Анна да бъдат родители на Пресветата Дева Мария, която ще роди Спасителя на човеците Иисус Христос. На този ден, по думите на молитвата, „Бог престол свят на земле Себе предуготовал“, защото Светата Дева като станала Божия Майка, станала сякаш Божий престол на земята.

Родителите на Пресветата Дева,  благочестивите Йоаким и Ана имат знатен произход. Според преданието Йоаким произхождал от царски род на Давид, а Ана.- от първосвещенически род – на Аарон.

Скръб помрачавала живота им, защото нямали деца, а това в онези времена било укоримо.  След дълги години и усърдни молитви мечтата им се сбъднала и на този ден Пречистата Дева се родила на света.

Като навършила три години малката Мария била заведена в Иерусалимския храм. Така родителите изпълнили обещанието си – предали единствената си рожба в служба на Бога.

Според светото писание на един голям празник Иоаким отишъл в Иерусалим да принесе жертва. Там бил упрекнат от първосвещеника, че бил недостоен като бездетен да принася дар на Бога. Наскърбен, той отишъл в имението си, дето били стадата му, и се предал на пост и молитва четиридесет дни.

Анна, като узнала причината за незавръщането му, разтъжена, усилила молитвата си.

Господ изпълнил молбите им: благовестникът на Божиите тайни Архангел Гавриил известил на Иоаким, че ще им се роди преблагословена дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и ще бъде дарувано спасението  на целия свят. Също известил и на Анна и й казал да иде в Иерусалим и при „златните порти“ ще намери мъжа си, комуто е известено това. Отишла и точно там се срещнали и споделили радостта от ангеловото известие.

Анна родила светата Девица, на която дали име Мариам, което се тълкува „госпожа-надежда“. Родителите принесли жертва благодарствена, като помнели думите на Ангела.

Този празник е първото събитие, свързано с Евангелието. Възпоменава се в настъпващата нова църковна година. Установен от най-дълбока древност. Указания за него има у св. Иоан Златоуст, св. Прокол, Епифаний и блажени Августин. През пети век за него се споменава в служебника на Геласий. Тогава епископът на Константинопол Анатолий написал стихирите за Рождество Богородично.