Разказват за Мини Перник през Първата световна война на научен форум

Национална научна конференция за Първата световна война ще се състои в Перник на 18 септември. Темата на форума е „Първата световна война на Балканите, пробивът на Добро поле и събитията през 1918 г.“. Организатори са

Институтът за исторически изследвания към БАН, Македонският научен институт и пернишкият Регионален исторически музей. Конференцията е под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов в качеството му на председател на Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война.
В програмата на форума са предвидени 20 доклада. Сред участниците са акад. Георги Марков, проф. Веселин Янчев, проф. Тодор Петров и др. изтъкнати учени. Гостуват изследователи от страната и от Сърбия и Русия. Домакините от РИМ-Перник ще представят изследване за Мини Перник през Първата световна война, когато миньорите са били със статут на войници, а под земята са работили над 3000 сръбски и руски военнопленници. През този период Българската железница започва да използва за локомовите само пернишки въглища и прекратява вноса от Ангрия и Германия.
По време на конференцията ще бъде показана фотодокументална изложба „26-и пехотен Пернишки полк“ и макет на първия военен самолет, произведен в България.
В дискусията могат да се включат свободно и граждани.
В програмата за втория ден на конференцията е предвидено посещение на Земенския манастир и на казармите на 26-и пехотен полк и експозицията „Войнишко въстание“ в Радомир.