Скърбим за барон Хенри ван дер Кроон

Вчера по последния си път към небесните карнавали е поел големият приятел на Перник и почетен перничанин барон Хенри ван дер Кроон. Дългогодишният президент на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) почина на 76-години. През последните години той боледуваше, но въпреки, че не беше в най-добра кондиция всяка година идваше на фестивала „Сурва“ и не пропускаше да каже:  „Аз съм перничанин и винаги ще идвам тук”. Той ще остане в паметта ни като човек с огромно сърце и бодър дух, предан на каузата си до последния си дъх. В Перник завинаги ще остане богата му колекция от карнавални сувенири, купи, медали, подаръци, която, беше подарена на Перник и  е предоставена за стопанисване в историческия музей.

По повод неговата смърт кметът на Перник Вяра Церовска написа във Фейсбук:

Почина големият приятел на Перник и дългогодишен председател на ФЕКГ г-н Ван Дер Кроон. Перник и перничани ще помнят неговото сърдечно, искрено и добронамерено отношение към хората. Вървя по своя път с достойнство и ще бъде помнен от приятели и колеги със своята решителност и всеотдайност, с която защитаваше и разширяваше границите на приятелствата. Кроон обичаше Перник и Перник го обичаше. Той ще остане завинаги в сърцата ни. Поклон пред светлата му памет!

От областното ръководство на партия АБВ в Перник също разпространиха съболезнователно писмо, изпратено до близките родственици барон Хенри ван дер Кроон. В писмото се казва:

„ Барон Ван дер Кроон бе скъп приятел на Перник и затова ние от ПП АБВ ще запазим съкровен спомен за неговата сърцатост и отзивчивост, за компетентността, енергията и пламъка, с които служеше на каузата. Той наистина ще остави трайна диря в нашето съзнание като един изключителен човек и най-вече като приятел.

Всички ние сме смъртни. Единствено безсмъртни са онези човешки дела, които съзиждат един живот и му придават смисъл.Безсмъртни ще останат делата на нашия верен приятел.

Нека така, както сме били заедно във всички положителни емоции с барон Ван дер Кроон, бъдем заедно в този кошмарно тежък момент с Вас.

Дълбок поклон пред светлата памет на Вашия близък родственик и наш приятел барон Ван дер Кроон!”

И областният управител на Перник Ирена Соколова изрази съболезнованията си:

In Memoriam: Отиде си човекът, който възроди „Сурва“
С тъга разбрах за кончината на Хенри Ван дер Кроон!

Приживе той винаги казваше, че „Перник е особено мил на сърцето му“. Доказателство за това е, че през миналата година той дари на града цялата си колекция от медали, събирани от цял свят. На всяко откриване на фестивала „Сурва” той повтаряше, че „отново е у дома си и пак е сред приятели“.
Беше пример за всеотдайност и воля! Човекът, който помогна за популяризирането на обичая „Сурва“ и обявяването му за нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.