Българският патриарх се срещна с Ирена Соколова

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се срещна и разговаря с областния управител на Перник и национален председател на ЖениГЕРБ Ирена Соколова. Двамата обсъдиха новите насоки за по-всеобхватно включване на децата в групи за изучаване на предмета Религия-православие в българските училища. Мисията има активната подкрепа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и личното одобрение на министър -председателя Бойко Борисов, подчерта Соколова.


Тя и придружаващите я представители на местната общност получиха благословение от патриарха за проекти, свързани с възстановяването и оживяването на манастири и православни храмове и с възраждането на духовния живот в тях. Патриарх Неофит одобри идеята Църногорската света обител да се превръща в своеобразен център на работата с учители и деца в сферата на обучението по религия.
Ирена Соколова благодари на патриарха за пастирската му подкрепа и молитвеното застъпничество, на което по думите й се дължат успехите в добрите начинания. Тя запозна патриарх Неофит с добрите резултати от провеждането на първото издание на народния Църногорски събор през лятото, за който беше поискано неговото благословение и подчерта благодатната роля на събитието за възвръщането на народа към вярата и Църквата.
Соколова разказа на Светейшия за последователните действия да се обединява общността и да се правят събития, които развиват човешките взаимоотношения. Тя увери патриарха, че работи най-вече за добруването между хората в цялата епархия.
В срещата участваха викарият на Софийска епархия Белоградчишки епископ Поликарп, протосингелът архимандрит Василий и началникът на Духовно-просветния отдел към митрополията Ангел Младенов.