Официално откриха обновен мост на Струма

Официално беше открит днес напълно обновен мост над река „Струма“ в центъра на Перник. Лентата прерязаха кметът на общината Вяра Церовска и регионалния министър Петя Аврамова. Мостът свързва няколко квартала с централната част на града. Осъществяването на обекта е по проект „Подобряване на градската среда в град Перник“, финансиран чрез Оперативна програма „Региони в растеж“2014 – 2020 г.


„Мостът е изцяло обновен. Старата метална конструкция е подменена със стоманобетонна. Ширината на съоръжението е 9 метра, с две ленти за движение и тротоари за пешеходци от двете страни. Направена е пътна маркировка, монтирани са пътни знаци. Направени са и допълнителни парапети за безопасност“, обясни кметът Вяра Церовска.
Министър Аврамова поздрави кметския екип, че е включил в проекта именно такъв обект за подобряване на експлоатационните качества, за отводняването, за достъпност на хора в неравностойно положение.
Мостът в кв. „Варош“ е построен през 1952 година и оттогава досега не беше ремонтиран, което затрудняваше движението на колите и гражданите в централната градска част.
В рамките на визитата си министър Аврамова посети и изграждащия се комплекс от четири детски площадки в Градския парк.
Заедно с кмета Вяра Церовска те разгледаха новите съоръжения, които са за различни възрасти и са разположени пространството между детска градина „Родолюбче” и къщичката на Баба Яга.
Площадките са оборудвани със съвременни атрактивни уреди – от люлки, катерушки и трамплин за най-малките до маси за тенис за по-големите. Две от площадките – за деца до 3 години и от 3 до 12 години, вече са готови и се ползват от малчуганите.
Другите две се довършват в момента. Няма да липсват и въртележка, беседка и пейки, а настилката ще бъде ударопоглъщаща в различни цветове. Общата стойност на новите съоръжения е близо 150 000 лева, които са от капиталовите разходи на Община Перник.

Повече снимки – ТУК.