Граовска певица подари на Перник песен за Кракра -видео

Именитата народна певица Павлина Горчева подари на Перник песен за воеводата Кракра. 80-годишната изпълнителка на граовски народни песни поднесе своя подарък към перничани по повод обявяването й за почетен гражданин на Перник заради ревностното пропагандиране на местната песенна традиция повече от 60 години у нас и по целия свят.

Текстът е на певицата и е вдъхновена от поемата на Петко Р. Славейков „Кракра Пернишки” . В създаването й участва и младият композитор Иван Йосифов. А в първото представяне на песента на Павлина Горчева партнираше младата нейна смяна Маргарита Зарева. Когато Павлина Горчева споделила с ученичката си мечтата си, таена повече от 25 години, да създаде тази песен, момичето решило да инвестира в създаването й дарени средства от неговия дядо, които били предназначени за телефон или таблет. Но така тя сбъдна мечтата на учителката си и помогна за не традиционния подарък за Деня на Перник.
За почетен гражданин на Перник беше обявена посмъртно и легендата на пернишкия баскетбол Евдокия Огнянова по повод 70 години от рождението й.
С приветствени слова към перничани се обърнаха кметът на Перник Вяра Церовска, областният управител Ирена Соколова и Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, който преди това оглави празничната св. Литургия в централния градски храм, който има за патрон св. Иван Рилски. Денят беше богат на концерти и изложби, а в центъра на града три дни ще се състои фестивал на балканската скара „Перник мези“.

 

One thought on “Граовска певица подари на Перник песен за Кракра -видео

  1. Госпожо Борисова , много не професионално е да побликувате не проверена информация! Аз като родител на млада певица бях там и ако знаех, че Ви интересуват дребните подробности около създаването на песента „Кракра от Пернико“ , щях да Ви ги кажа! За съжаление са Ви информирали погрешно, както за дъщеря ми, така и за текстописеца !

Comments are closed.