Правят първа копка на параклис в двора на училище в Перник

Първа копка за изграждане на параклис в двора на VI средно училище „Св. св. Кирил и Методий“  в Перник ще бъде направена на 18 декември 2018 г.  С благословението на Светейшия български патриарх и Софийски митрополит Неофит молебен и водосвет за начинанието в 11 часа  на мястото ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийска епархия.
Инициативата за построяването на Божи дом в двора на училището е на директора на учебното заведение Адриана Ольова и ръководената от нея педагогическа колегия. Идеята вече е подкрепена от много хора.
Параклисът ще бъде посветен на светите братя  равноапостоли Кирил и Методий.
Историята на учебното заведение го подрежда сред най-старите в района. Преди да стане светско, то е било килийно училище към намиращия се наблизо храм „св. Георги Победоносец“. Според преданието лично Васил Левски е проводил монах да преподава в него.

Верни на народностната ни  традиция  г-жа Ольова и ръководените от нея педагози  имат желание постоянно да предават на  учениците православната вяра и ценности и смятат, че параклисът като знак на благодарност към Господ ще допринесе за това.
Организаторите канят и граждани да присъстват на паметното събитие.